Oikea koukku

Alkon monopoli perustuu kaksinaismoralismiin - ex-myyjän kokemuksia

Alkon monopolia perustellaan mitä erilaisimmilla syillä. Euroopan unionilta poikkeuslupa sisämarkkinadirektiivien noudattamatta jättämiseen saatiin kansanterveydellisiin syihin vedoten. Samoihin kansanterveydellisiin syihin poliitikot vetoavat jatkuvasti puolustaessaan alkoholiveron kiristyksiä, uutta kansalaisia härnäävää toimimatonta alkoholipolitiikan sääntelyä - sekä tietenkin itse alkoholimonopolin olemassaoloa.

Kansan holhoaminen ja viinan kiroilta suojelu on väsähtänyt perustelu alkoholimonopolin suojelulle.

Kun olin itse Alkossa töissä opiskeluaikana kymmenisen vuotta sitten, meille myyjille tuputettiin toisesta korvasta tietoa alkoholin haitoista ja siitä kuinka velvollisuutemme on varjella asiakkaita niiltä. Toisaalta aina kerran kaksi kuukaudessa tuli joku päällikkö kertomaan, että tuotteiden myyntiä olisi lisättävä jotta päästäisiin ”tavoitteisiin”.

Ohjeistus oli aina sama: ”Myykää enemmän, mutta älkää tuputtako!” Hienostuneestihan tuo tarkoitti, että kun hallintoalamainen tuli pitkäripaiseen hakemaan juomia vaikkapa viikonlopun ruokailujensa kumppaniksi, hänelle tarjottiin alkuun vaikkapa ruokahalun herättävä kuohuviini. Pääruoalle tarjottiin tietenkin mitä sopivin ruokaviini ja miksei lisäksi vielä jälkiruokaviini - tai mikä parasta, aito korkeamman veroluokan konjakki tyylikkääksi aveciksi. Missään vaiheessa me myyjät emme tuputtaneet. Kunhan esittelimme tyylikkäitä vaihtoehtoja, joilla kansalainen janonsa voisi sammuttaa.

Samanlaiseen kaksinaismoralismiin törmäsi kassalla, kun tehtiin ”päihtymyskontrollia”. Jos asiakas oli tai edes vaikutti päihtyneeltä piti painaa ”päihtymyskontrollinappia”, jolla tilastoitaisiin kuinka paljon monopoli on kontrolloinut kansalaisten päihtymystä. Jos kansalainen kuitenkin pysyi tolpillaan ja kykeni suhteellisen normaalisti vastaamaan myyjän kysymyksiin, hänelle sai myydä. Olennaista oli, että painoi kontrollinappia.

Parasta oli, että jossain vaiheessa päihdekontrolleista myymälän myyjät alkoivat saada laskennallista bonusta palkkaansa. Siinähän tuli varsinainen innostus renkuttaa nappia koko ajan, ja kysellä asiakkailta, mikä viikonpäivä mahtoikaan olla kyseessä. Sehän oli sietämätöntä kansalaisten kyykyttämistä, mutta bonukset sen kuin kasvoivat. Sanomattakin on selvää, että ikäkontrolliin oli oma nappinsa, jota jokaisen kunnon alkolaisen tuli säännöllisesti painella.

Kaiken huippu oli se, että kun kuukausittain tarkasteltiin bonuksien määräytymistä, katsottiin myös, miten myymälän myynti oli kehittynyt. Jos myynti oli tippunut, kiitosta ei tullut. Piti myydä enemmän. Olihan se aina riemastuttavaa, kun pyrittiin löytämään parhaan hinta/alkoholipitoisuus-suhteen tuotteet niukalla budjetilla tasapainoileville nuorille ja muuten vain tarkkaavaisille kuluttajille.

Toisaalta oli hienoa onnistua myymään useiden satojen eurojen arvoisia juomia aavistuksen kultivoituneemmille kuluttajille.

Nämä omakohtaiset kokemukset tiskin molemmin puolin ovat saaneet minut vakuuttuneeksi siitä, että Alko ei oman sloganinsa mukaisesti "palvele", vaan se ennemmin halventaa ja kyykyttää asiakkaita.

Nykyään suurin osa suomalaisista on kuitenkin elämänsä aikana ehtinyt matkustella paljon tai jopa asunut ulkomailla. Useimmissa maailman maissa alkoholijuomia on saatavilla tavallisista kaupoista, eikä se aiheuta sen enempää ongelmia. Pikkukaupoista saa perustuotteita, isommista marketeista jo huippuviinejä. Kaupungeissa kysyntää riittää erillisille viinikaupoille, viskikaupoille ja ehkä jopa rommikaupoille.

On oikeastaan hämmentävää, että niinkin yksinkertaisen tuotteen kuin alkoholin myymiseen tarvitaan niin valtava, raskas ja kallis organisaatio kuin Alko. Nyt en niinkään viittaa Alkon myyjien runsauteen, vaan hallinto-organisaatioon. Alkon hallitukseen kuuluu kahdeksan jäsentä. Alkon hallituksen alaisia valiokuntia on kolme, joissa ihmisiä on yhteensä yhdeksän.  Alkon johtoryhmään kuuluu seitsemän henkilöä ja Alkon hallintoneuvostoon kuuluu kaksitoista kansanedustajaa. Lisäksi konklaaviin kuuluu vielä sosiaali- ja terveysministeriön edustaja, eli laskentatavasta riippuen 28-37 johdon henkilöä vastamaassa monopolin hallinnon toteuttamisesta. Minusta tässä on hämmästyttävä määrä kovapalkkaisia ihmisiä mukana, kun tuote on kuitenkin kohtuullisen yksinkertainen ja haluttu. Huomautuksena, että Nokian hallituksessa ja sen jaostoissa on laskentatavasta riippuen 8-16 ihmistä.

Alkon toimitusjohtajan Hille Korhosen vuosipalkka on 378 000 euroa ilman etuja. Se on 31 500 euroa kuukaudessa! Melkoinen palkka siitä, että kansalaisten on pakko ostaa alkoholinsa hänen monopolipuodistaan.

Kokonaisuudessaan johto-organisaatioon kaikkine jatkeineen menee miljoonia euroja vuodessa. Toimitusjohtajan paikka on yleensä tuulinen, mutta ei Alkossa, jossa hänen irtisanomisaikansa on kuusi kuukautta ja päälle tulee vielä kuuden kuukauden palkka.

Mielestäni on perusteltua kysyä onko tämä oikeanlaista toimintaa julkisen vallan suojeluksessa toimivalta monopolilta? Vastaus on: ei!

Koko tämän kansalaisia riistävän ja holhoavan apparaatin tarkoitus on päättää kansalaisten puolesta, kansalaisten omilla rahoilla mitä, milloin ja mihin hintaan samat kansalaiset saavat juoda. Tietynlainen alkoholipoliittinen nomenklatuura päättää puolestamme ja miettii kuumeisesti keinoja, miten hillitä kansalaisten alkoholin hamuamista.

Valtaosaa suomalaisista kiusataan siksi, että pieni suurkuluttajien joukko nostaa keskimääräisen kokonaisalkoholinkulutuksen korkeaksi. Alkoholin ulkomaantuonti kiihtyy erityisesti Virosta ja kotimainen juomatuotanto kärsii. Suomessa hienosti lentoon lähtenyt uusi pienpanimoteollisuus joutuu jo miettimään, onko Suomessa järkeä toimia. Verotulot ja työpaikat valuvat yhä kiihtyvässä määrin ulkomaille oman alkoholipolitiikkamme pysyessä tiukasti umpikujassa - ja kiristyessä.

Suunta on väärä.

Alkoholia ei pidä ajatella vain välttämättömänä pahana yhteiskunnassa. Suurin osa alkoholituotteista on korkeatasoisia ruokaan rinnastettavia nautintoaineita. Suurin osa ihmisistä osaa käyttää niitä vastuullisesti. Ongelmakäyttäjiin toimii parhaiten hoito ja ongelmien ennaltaehkäisy.

Alan teollisuus ei ole ongelma, päinvastoin. Se on tärkeä osa Suomen elinkeinoelämää ja pystyisi työllistämään entistä enemmän.

Ensimmäisen askeleen ei tarvitse välttämättä edes olla alkoholiveron alennus.

Ensimmäisen askeleen pitäisi olla alkoholin myynnin vapauttaminen ruokakauppoihin ihan niin kuin lähes kaikissa muissakin länsimaissa. On itsepetosta puhua viinin vapauttamisesta maitokauppaan. Ei Alko voi jäädä yksin myymään teräviä - edes monopolinsa suojassa. Se kun ei ole kannattavaa liiketoimintaa.

Toinen järkevä ja erityisen työllistävä askel olisi tilaviinien- ja tisleiden sekä pienpanimoiden omien tuotteiden myynnin vapauttaminen kokonaan. Tämän vaikutukset maaseudun ja muidenkin alueiden työllisyyteen, yritysten kasvuun ja turismiin olisivat merkittävät.

Alko haluaa korostaa itseään poikkeuksellisen vastuullisena toimijana, jonka kontrolli on varmaa ja vakaata. Silti ei voi välttyä ajatukselta, että kaupat valvoisivat ikärajoja ja päihtymistiloja vieläkin tarkemmin. Ei yksikään Alko ole menettänyt toimilupaansa sillä, että olisi myynyt viinaa alaikäisille tai päihtyneille.

Ei Alkon monopoli ole estänyt suomalaisia juomasta perjantaipulloaan. Johan sen jokainen viikonloppuna kaupungilla vieraillut tietää. Ei Alkon monopoli ole estänyt yhtään tapaturmaa tai väkivallantekoa. Kysykää vaikka poliisilta. On siis naurettavaa ajatella, että Alko olisi vastuullisempi toimija kuin elantonsa alkoholin myynnistä saava kauppias. Jos yksityinen ruokakauppias myy alkoholia alaikäiselle, ja jää siitä kiinni, häneltä lähtee luvat ja mitä todennäköisimmin myös elanto. Tässäkin asiassa euro on paras konsultti!

Alkon monopoli on jäänne dinosaurusten ja kieltojen aikakaudelta. Jos alkoholin tuomat ongelmat voitaisiin hoitaa pelkästään kieltoja lisäämällä, se olisi onnistunut jo kieltolain aikaan. Alkoholi eri muodoissaan kuluu ihmisten arkeen ja juhlaan.

Alkon valikoiman tuominen ruokakauppoihin on luonteva jatke yksilönvapauksia ja vastuita kunnioittavan Suomen kehityksessä länsimaiseen suuntaan. Suomalaiset ovat valmiit kantamaan vastuunsa ja myös nauttimaan sen hedelmistä.

Alkon monopoli alkoholituotteiden vähintäismyyntiin pitää purkaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

22Suosittele

22 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Osu. Ja upposi! Tilatkaa netistä, halvemmalla saa. Jos nettitilaaminen saataisiin räjähtävään kasvuun, alko ja tulli saisivat paljon miettimistä. Ja tietenkin koko jälkeenjäänyt lainsäädäntö. Tulliin palkataan lisää väkeä kyttäämään kuljetuksia, alko nostaa paniikissa hintoja. Joskus koko korttitalo vielä kaatuu rymisten.

Sampo Lehto

Juuri näin, Alko pistää pulloon ja tyhmä kaataa kalloon, järkevä tilaa netistä, jossa hinnat väkevien ja viinien osalta Viroakin halvempia. Kuljetus kotiovelle ja tilattavasta määrästä riippumatta toimituskulut parin kympin luokkaa.

Kari Ahveninen

Onhan se ollut mielenkiintoinen dilemma Alkolla, kun tulosta pitäisi tehdä mutta samalla yrittää saada suomalaisia juomaan vähemmän. Kuitenkin tavat millä alkoholipolitiikkaa on tehty ovat esiaikaisia ja jossain mielessä varsin skitsofreenisiä. Ja tehottomia, kuten on jo havaittu.

Suomen saaman poikkeusluvan tehottomuutta kuvastaa se kuinka epätoivoisesti koetetaan suitsia suomalaisten alkoholintuontia, osin jopa rikkomalla EU:n sisämarkkinamääräyksiä Tullin voimin.

Mutta kaikkein järjettömintä tässä on se kuinka huonoja hallinnossa ollaan laskemaan kokonaiskustannuksia; siinä missä menetetään kaikki verotulot erityisesti viron matkustajatuonnin seurauksena, niin sen lisäksi menetetään myös veroton osuus hinnasta, matkakulut (jotka päätyvät nekin viroon), Virossa käytetyt hotelli- ja ravintolapalvelut, ja silti kaikki haitat jäävät suomeen täysimääräisesti maksettavaksi.

Kun tätä tosiseikkaa ei myönnetä, eikä sitä että tällä alkoholipolitiikalla ja monopolilla suomessa jarrutetaan kotimaisen viini-, olut- ja väkevien alkoholijuomien tuotannon työllistävää ja verotuloja tuottavaa vaikutusta, niin ei ihme jos homma menee päin hanuria.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Kuka yrittää milläkin teemalla eduskuntaan. Tämä blogisti käyttää keppihevosena viinaa ja sen saatavuutta. Me äänestäjät toivoisimme (ainakin minä) yhteiskunnallista moniosaajaa lain laatijaksi. Politiikka on muutakin kuin alkoholipolitiikkaa. Ehkä emme tarvitse päätöksentekijäksi yhdenasian edustajaa napinpainajaksi? Tai no, ehkä se on puoluejohdolle edullista?

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

Panihan se taas miettimään kotimaan sisintä olemusta kun Espanjasta palattuani jouduin sen tosiasian eteen, että ihan sama viinipullo, jonka ostin siellä alakerran ruokakaupasta 2,50 eurolla, oli muuttunut 10 euron hintaiseksi.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Niinpä, mitä nyt sitten hakumatkaa vähän kustansi, mutta kuitenkin...

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

Niinpä, kalliiksihan Suomessa asuminen tulee, kun aina välillä pitää matkustaa pois rentoutumaan.

Käyttäjän AkiTernt kuva
Aki Terentjeff Vastaus kommenttiin #34

Vapaaseen maailmaan...keräämään voimia että tätä Pohjois-Koreaa kestää.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #35

Ah, Pohjois-Korea ja vapaa matkustus! Sellaista se eliitin elämä on.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Ihan tosi. Ei voi olla totta ja kuitenkin on. Populismia.....

Toki kannatan, että alkoholilainsäädäntön tulee muutoksia ja mennään vaikkapa nahkahousujen tai shekkien tavoille.

Mutta sopiiko Kokoomukselle tai Keskustalle. Nutturapäitten valvonta puolueiden sisällä voi olla liian kova juttu.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Taas huomenna ajelen Haaparantaan jouluviinin hakureissulle. Ruotsin puolella viinit ovat huomattavasti edullisempia kuin Suomen monopolikaupassa. Jos asuisin lähempänä Helsinkiä, hakisin viinit Virosta mutta, kun asun Oulun pohjoispuolella, on minun tyydyttävä Haaparannan reissuihin.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Superiore.de, gourmondo.de. Elä turhaan kuluta bensaa. 20 euron rahtikuluilla saat vaikka pakettiautollisen, ja ovat etämyyjiä. Ei muita lisäkuluja ja homma pelaa.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

S.L.> ....ajelen Haaparantaan jouluviinin hakureissulle....

ooo

Jos lasket mukaan vaikkapa auton kulut ja tuntipalkkasi, paljonko jää puhtaana käteen?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Jotkut näyttävät olettavan ettei Alkon lopettaessa Suomessa aloita viiniin erikoistuneet yksityiset kaupat. Kumma kaipaus vanhan säilyttämiseen vaikka kaikkialla maailmassa toimitaan vapaammin ja kommunismi on historiaa.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

F. McC.> ....kerran kaksi kuukaudessa tuli joku päällikkö kertomaan, että tuotteiden myyntiä olisi lisättävä jotta päästäisiin ”tavoitteisiin”....

ooo

Lieneekö lain mukaistakaan?

----
Toivottavasti kokoomuslaisena vastuullisena eduskuntavaaliehdokkaana olet Alkon tiskin takaa nähnyt myös tällaisia asioita:

Wki:

....Alkoholinkäytöllä on yhteyksiä ainakin 60 sairauteen. ....

.....Vuonna 2005 alkoholin suurkulutuksen aiheuttamat välittömät haitat Suomessa olivat arvioiden mukaan 640–850 miljoonaa euroa.

.... Seitsemän kymmenestä Suomessa tehdystä väkivaltarikoksista on tehty alkoholin vaikutuksen alaisena. ...

....Suurimpia alkoholin aiheuttamia yksittäisiä ongelmia on rattijuopumus.....

....Raskaana olevilla naisilla jo 1–6 viinilasia viikossa näyttäisi alentavan lapsen älykkyyttä.....

http://fi.wikipedia.org/wiki/Alkoholijuomien_k%C3%...

-------------
Totuus ei pala tulessakaan, mutta on alkoholiliukoinen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Totuus ei pala tulessakaan, mutta on alkoholiliukoinen."

Tosiasia nyt näyttää olevan ettei kieltolaeilla pystytä alkoholinkäyttöä vähentämään, sen näyttävät tilastot verrattaessa Suomea vapaisiin maihin.

Käyttäjän JaniHtnen kuva
Jani Hätönen

Eli Alkon monopoli ei ole onnistunut poistamaan ongelmakäyttäjiä? Ja perustelusi monopolin säilyttämiseen on?

Käyttäjän LasseRyti kuva
Lasse Ryti

- Minulla ei ole alkoholista johtuvia sairauksia, asiaa ollaan tutkittu, koska on ollut muita vaivoja

- Suomi on Eurooppalaista keskiluokkaa alkoholinkäytössä, jos täällä 10% käyttää suurimman osan (90%) alkoholista, niin tavalliset suomalaisethan käyttävät selvästi muita eurooppalaisia vähemmän alkoholia.

- En ole koskaan lyönyt toista vihaisena, toki nyrkkeilyä harrastin pari vuotta aikoinaan

- En ole koskaan ajanut autoa, jos olen juonut edes yhden oluen

- Nainenhan en ole, joten en vaikuta syntymättömien lasten kehitykseen tai älykkyyteen.

Kuitenkin: miksi minua rangaistaan siitä, että jotkut muut (se 10%) eivät osaa käyttää alkoholia?

Itse asiassa miksi suurinta osaa suomalaisista, joille alkoholi ei ole ongelma pakotetaan hankkimaan juomansa Alkosta? Liikkeellä on oudot aukioloajat ja lähin sijaitsee paikassa, jonne minun on vaikea mennä. Myös hinnat ovat poskettoman kalliit. Lähes missä tahansa naapurimaassamme hintataso on huomattavasti halvempi.

Hannu Korpilampi

".....Vuonna 2005 alkoholin suurkulutuksen aiheuttamat välittömät haitat Suomessa olivat arvioiden mukaan 640–850 miljoonaa euroa."

Asia ei ole ollenkaan noin yksiselitteinen.

Lähes absolutisti mummoni kuoli 92-vuotiaana, täysin dementoituneena. Vietti elämänsä viimeisestä 15 vuodesta ensimmäiset 12 vuotta hoitokodissa ja viimeiset kolme vuotta sänkypotilaana vaipoissa. Elämänsä viimeiset 15 vuotta kulutti verovaroja varmasti vähintään kymmenkertaisesti sen mitä hän oli eläissään veroja maksanut.

Muistan kun näin hänet viimeisen kerran jollain tavalla tolkuissaan. Hän ei tuntenut minua, tai muistanut mitään kovin loogista kokonaisuutta siitä mitä oli tapahtunut lapsuuden jälkeen. Hän muisti omat lapsensa, mutta muisti nämä lapsina. Hän valitti ettei osaa enää palata huoneeseensa jos astuu ovesta ulos käytävälle ja sulkee oven. Hänellä oli pahoja vainoharhoja ja pelkotiloja, vaikka toisaalta tiedosti että hänen muistinsa ei toimi.

Seuraavan kerran kun näin hänet, hän oli vuodepotilaana, eikä osannut puhua. Silmissä oli tyhjä katse. Hän katsoi kohti, mutta ilmekään ei värähtänyt. Muistan sen katseen loppuikäni. En voi kuvitella arvottomaampaa kuolemaa.

Verrataan tätä vaimoni setään, joka oli alkoholin suurkuluttaja, ellei suoranainen alkoholisti. Hän kuoli alkoholin aiheuttamaan haimasyöpään. Kuollessaan hän oli 65 vuotias ja tehnyt täyden työuran. Syövän diagnosoinnista hautaan kului kaksi kuukautta. Ihmettelen syvästi jos noina kahtena kuukautena kulutettiin merkittävä määrä verovaroja.

Jos haluaa korostaa alkoholin kustannuksia yhteiskunnalle, laskee vaimoni sedän hoitojen kuluttaman rahasumman.

Toisaalta yhteiskunta säästi 20+ vuotta eläkkeiden maksua, lääkekorvaukset, sekä hoitokoti- ja vuodepaikan vuosien ajalta. Tätä ei oteta ollenkaan huomioon noita kustannuksia laskettaessa.

Ja kun jouduin seuraamaan mummoni hidasta kuolemaa, mielen vähittäistä sulamista pois ja pelkoa jota tämä aiheutti, en edes koe että siihen verrattuna vaimoni sedän lähtö olisi ollut kovin traaginen – vaikkakin ehkä hieman ennenaikainen.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Rohkeaa totuuden puhetta. Valhe - emävalhe - tilasto - suomalainen virallinen alkoholitiedottaminen pähkähulluine tilastotulkintoineen!

(mutta varo, todenpuhujalla ei aina ole yösijaa tässä maassa... Eläkeläisenä minun ei onneksi enää tarvitse varoa.)

Käyttäjän PeteManeMaunu kuva
Pete Maunu

Ei mitään uutta aurinon alla siis. Olen jo vuosia sitten havainnut et päihtymystila ei merkitse mitään jos ostaa "oikeaa" alkoholia. Viis siitä ettei meinaa hyllyvälien mitta riittää ku kompuroi kaatokännissä jos kassalle kiikuttaa vaikkapa kalliimman konjakin. Muutaman kerran olen vasta aamulla kuitin perusteella havainnut että tuli viinakaupassa käytyä, enkä ole oikein tajunnut että millä motiivilla mulle on myyty. Toinen ääripää on ollut se kun mut on vesiselvänä heitetty ulos ilman mitään perustelua ku olen koittanut ostaa pikkupullon halvinta valkkaria.

Pekka Iiskonmaki

ALKO on kuin Gestabo. Kansan kyykyttäjä. Toki idässä nimi olisi KGB.

Käyttäjän MattiMatikainen kuva
Jouni Kumpulainen

Siinä on Siwa-, Pirkka-, Rainbow-viinien ystäville havaintoa miten monopolin lakkauttamiselle jälkeen kävi Suomea pienemmälle Albertalle Kanadassa. http://www.huffingtonpost.ca/garth-whyte/post_5601...

Jarmo Jalonen

Jos mitenkään olisi mahdollista, niin voisin ryhtyä tuohon erittäin vaativaan työhön, Alkon pääjohtajaksi. Vuosipalkaksi riittäisi tuo nykyisen johtajan kuukausipalkka ja ilman muita etuja, kiitos. Muut hallinto sydeemit voisi myös lopettaa, ne rahat voisi käyttää paljon järkevämmin, ei meillä ole oikeesti varaa tämmöseen touhuun, puuhasteluun. Kiitos ja hyvää yötä kaikille tasapuolisesti.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Vai aiot ehdolle ihan eduskuntavaaleihin. Taidat tietää, että kansanedustaja Jaana Peltonen on samoilla apajilla noiden "asioiden" suhteen eli viina vapaaksi ja heti.

Sinun pitää ehdottomasti löytää muuta asiantynkää kampanjaasi. Onhan tuo Peltonen kaunis nuori nainen. Sinä olet sen sijaan ruma mies. Ette taida olla samassa vaalipiirissä, mutta kuitenkin. Ala etsiä muita vaalitäkyjä.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Kuinkahan moni persulainen pääsi eduskuntaan maahanmuuttoölinällään? Saimme neljä vuotta nauttia hakkaraisista ja tossavaisista. Miksi ei siis tätä asiaa voisi ajaa halutessaan miehet sekä naiset? Onhan miehen silmissä usein miehet rumia ja naiset kauniita toki. Vaikka kyllähän kokkoomuslaiset on vähän kaikkea yksityistämässä, viinanonopoli nyt ainakin saa mennä. Asiaa pitää toitottaa, muuten ei mitään tapahdu. Itse ainakin boikotoin alkos ihan riistohinnoittelun takia, tilaan netistä säästääkseni ja ihan vaan kiusallani protestiksi.
jos matkustajatuonti vielä lisääntyy, ravintolat menee kiinni, porukka tilaa viinaa keskieuroopasta. Kyllä varmasti on aihetta pitää meteliä ja äänestäjätkin saattavat ajatella niin.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Haha! Eli pitäisi etsiä muita aiheita, koska Pelkonen kilpailee jo samoilla apajilla, paitsi että ei kilpaile, kun on eri vaalipiirissä. Älä vaan, McCarron, vaihda aihetta. Vaalipiirijako estää sen, että voisin äänestää sinua, mutta kiitän, symppaan ja tuen.

Mika Ringman

Loistokirjotus.

Tämä kyseinen monopolihan on myös uuden alkoholilain ulkopuolella. Kysyessäni asiasta facebookissa, sain vastauksen: Alko voi jatkossakin mainostaa netissä alkoholituotteita ja -hintoja! Kaikilta muilta se on ehdottomasti kielletty.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

!00% samaa miektä kirjoittajan kanssa. Viini maitoikauppoihin ja heti. Pois 100 vuotta tarkoituksensa vastaisesti vaikuttanut holhous! Aletaan eurooppalaisiksi, viimeinkin!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo Alkon tuloksentekodilemma on sukua pysäköinnin valvonnalle. Ollaan NIIN närkästyneitä siitä, että autoilijat pysäköivät väärin, mutta kuitenkin pyritään maksimoimaan tulovirta pysäköintivirhemaksuista.

Käyttäjän AkiTernt kuva
Aki Terentjeff

Alko on yksi Suomen rakenteellisen korruption keskittymä jolla on valtiovallan siunaus. Ja pyhä tarkoitus noudattaa valtiovallan ihannoimaa ajatusta jolla kaikki liikenevä raha saadaan pois mm. välillisinä veroina kiertämästä ja tuottamasta lisäarvoa takaisin valtion pohjattomaan pussiin mahdollistamaan tuhlausta ja jatkamaa samaa päätöntä menoa kansalaisten kustannuksella.
Siinä mielessä hyvä mato, että se syö omaa persettään, pian se pää on vuorossa.

Marjut Langefeld

Fantastinen artikkeli - kiitos tästä!

Vladimir Butler

Totta joka sana. Hyvä kirjoitus. Kyse on verotuloista. Suomessa on likaa sääntelyä melkein alalla kuin alalla. Työntekijää pitää tietysti suojella haitoilta ja vaaroilta sekä rosvot ottaa kiinni mutta liika on liikaa! Haaparantaan olen menossa! Sinne jäävät ne veroeurot. Palkkatulosta tasavero Suomeen.

Toimituksen poiminnat