Oikea koukku

Eduskuntavaalit ovat kansanäänestys Nato-jäsenyydestä

Tulevat eduskuntavaalit ovat minun nähdäkseni todellisuudessa kansanäänestys Suomen liittymisestä Pohjois-Atlantin liitto Naton jäseneksi.

Eduskuntavaalit on seuraava paikka, jolloin kansalaiset saavat ilmaista tahtonsa tärkeistä kysymyksistä. Suomen linja valitaan niin talous- kuin ulko- ja turvallisuuspolitiikassakin näiden vaalien kautta.

Eilen julkaistussa Ylen vaalikoneessa kysyttiin suhtautumista kansanäänestykseen Natosta. Tavanomaisissa oloissa, esimerkiksi 1990-luvun loppupuoliskolla olisin ilman muuta vastannut "kyllä": Suomen Nato-jäsenyydestä tulee järjestää kansanäänestys.

Nyt pelkään, että se ei välttämättä ole kaikissa mahdollisissa tilanteissa paras mahdollinen ratkaisu.

Näin vastasin Ylen vaalikoneeseen:

"Suomen perustuslaki ei tunne sitovia kansanäänestyksiä. Edustuksellisen demokratian idea on, että valitessaan kansanedustajat, kansa valitsee sellaiset edustajat, joiden katsoo kykenevän parhaiten tekemään itsensä puolesta päätöksiä valtiopäivillä perehtyen tarkasti kulloisenkin päätöksen taustoihin. Nato-jäsenyyden suhteen saattaa tulla eteen tilanne, jossa päätöksiä on kyettävä tekemään nopeastikin. Sitoutuminen kansanäänestyksen järjestämiseen lisäisi riskiä, että tiukassa tilanteessa suomalaisiin voitaisiin kohdistaa ulkopuolisiakin painostusyrityksiä. Kansalaisten kannalta reiluinta on se, että he tietävät, minkä linjan puolesta äänestävät äänestäessään tiettyä eduskuntavaaliehdokasta. Kannatan itse sitä, että Suomi pyrkisi Naton jäseneksi niin pian kuin mahdollista."

Julkistin tiistaina ensimmäisen vaalivideoni otsikolla ”Suomi kuuluu länteen”. Se on oma kannanottoni Nato-jäsenyyden hakemisen puolesta.

Minusta on jeesustelua yrittää tukahduttaa ulkopoliittista keskustelua ennen vaaleja. Kansa kyllä tietää, että olemme ajautuneet jälleen keskelle kylmää sotaa. Kiristynyt kansainvälispoliittinen tilanne ”ei saa olla syy liittyä, mutta ei saa myöskään olla syy olla liittymättä Natoon”.

En usko lainkaan puheisiin ”huonosta säästä”, jonka aikana ei ole syytä valmistella Nato-jäsenyyttä. Jos haluamme olla osa läntistä maailmaa, meidän on uskallettava tehdä päätös liittymisestä läntiseen sotilasliittoon.

Suomalaisilla on mahdollisuus ilmaista tahtonsa Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisesta suuntautumisesta itään tai länteen tulevissa eduskuntavaaleissa. Äänestäjän on mahdollista tehdä ratkaisu vain silloin, jos ehdokkaat kertovat reilusti ja avoimesti, mitä linjaa kannattavat.

Lähiaikoina ratkaistaan joutuuko Suomi jälleen Venäjän etupiiriin, vai pysyykö se tällä kertaa tiukasti osana länttä, mihin kytkeydyimme poliittisesti jo EU-jäsenyyden myötä.

Linkki Youtube-videoon: http://youtu.be/MPgyxgQJgrc

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän SeppoLavonen kuva
Seppo Lavonen

Francis,
Perusteltu ja selkeä kannanotto, kiitos siitä. Itse asiassa vastasit kaikkeen olennaiseen, jota kyselin omassa blogissani:
http://seppolavonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/18938...

Käyttäjän SeppoLavonen kuva
Seppo Lavonen

Poistettu (kommentti tuli vahingossa väärän blogin kommenttiketjuun, sorry)

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Francis, sotilasliitto saa kannatusta vain laitaoikeistossa eli Kokoomuksessa ja RKP:ssa. Olet lukutaitoinen, joten lue, vrt.

http://yle.fi/uutiset/vaalikone_nato-jasenyys_saa_...

Vaalikone: Nato-jäsenyys saa kylmää kyytiä pääosalta eduskuntaehdokkailta

Vain kokoomuksen ja RKP:n ehdokkaat näkevät Nato-jäsenyyden vahvistavan Suomen turvallisuuspoliittista asemaa.

Käyttäjän velimattivanhanen kuva
Veli-Matti Vanhanen

Yle uutiset tänään: ”Nato-jäsenyys saa kylmää kyytiä pääosalta eduskuntaehdokkailta. Vain kokoomuksen ja RKP:n ehdokkaat näkevät Nato-jäsenyyden vahvistavan Suomen turvallisuuspoliittista asemaa.
Pääosa eduskuntavaaliehdokkaista ei näe Suomen hyötyvän liittymisestä puolustusliitto Natoon. 71 prosenttia Ylen Vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista katsoo, ettei Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen turvallisuuspoliittista asemaa.”

Saman kaltainen on gallup-tutkimusten mukaan myös kansan mielipide.

Selventää tilannetta Suomessa kun kansan suuren enemmistön vastaista ulkopolitiikkaa ajava kokoomus on vaalien jälkeen siellä missä sen kuuluukin olla; oppositiossa.

Käyttäjän Jukkaakula kuva
Jukka Aakula

No enemmistö on käsittääkseni väärässä. Enemmistöhän äänesti Halosen presidentiksikin - ihmisen joka arvioi väärin kaiken Venäjän osalta ja propagoi Goebbelsin tavoin omaa toivettaan ainoana oikeana totuutena.

Mielipiteet muuttuvat nopeasti jos tilanne kriisiytyy. Ruotsissa kansan enemmistö alkaa olla Naton takana - suomalaiset saattavat hekin järkiintyä kun Ruotsi yhtäkkiä on Natossa. Kun Ruotsi on Natossa, Venäjän viimeinenkin pidäke olla musertamatta Suomen suvereniteettia menetetään.

Toimituksen poiminnat