Eduskuntavaalit ovat kansanäänestys Nato-jäsenyydestä

Tulevat eduskuntavaalit ovat minun nähdäkseni todellisuudessa kansanäänestys Suomen liittymisestä Pohjois-Atlantin liitto Naton jäseneksi.

Eduskuntavaalit on seuraava paikka, jolloin kansalaiset saavat ilmaista tahtonsa tärkeistä kysymyksistä. Suomen linja valitaan niin talous- kuin ulko- ja turvallisuuspolitiikassakin näiden vaalien kautta.

Eilen julkaistussa Ylen vaalikoneessa kysyttiin suhtautumista kansanäänestykseen Natosta. Tavanomaisissa oloissa, esimerkiksi 1990-luvun loppupuoliskolla olisin ilman muuta vastannut "kyllä": Suomen Nato-jäsenyydestä tulee järjestää kansanäänestys.

Nyt pelkään, että se ei välttämättä ole kaikissa mahdollisissa tilanteissa paras mahdollinen ratkaisu.

Näin vastasin Ylen vaalikoneeseen:

"Suomen perustuslaki ei tunne sitovia kansanäänestyksiä. Edustuksellisen demokratian idea on, että valitessaan kansanedustajat, kansa valitsee sellaiset edustajat, joiden katsoo kykenevän parhaiten tekemään itsensä puolesta päätöksiä valtiopäivillä perehtyen tarkasti kulloisenkin päätöksen taustoihin. Nato-jäsenyyden suhteen saattaa tulla eteen tilanne, jossa päätöksiä on kyettävä tekemään nopeastikin. Sitoutuminen kansanäänestyksen järjestämiseen lisäisi riskiä, että tiukassa tilanteessa suomalaisiin voitaisiin kohdistaa ulkopuolisiakin painostusyrityksiä. Kansalaisten kannalta reiluinta on se, että he tietävät, minkä linjan puolesta äänestävät äänestäessään tiettyä eduskuntavaaliehdokasta. Kannatan itse sitä, että Suomi pyrkisi Naton jäseneksi niin pian kuin mahdollista."

Julkistin tiistaina ensimmäisen vaalivideoni otsikolla ”Suomi kuuluu länteen”. Se on oma kannanottoni Nato-jäsenyyden hakemisen puolesta.

Minusta on jeesustelua yrittää tukahduttaa ulkopoliittista keskustelua ennen vaaleja. Kansa kyllä tietää, että olemme ajautuneet jälleen keskelle kylmää sotaa. Kiristynyt kansainvälispoliittinen tilanne ”ei saa olla syy liittyä, mutta ei saa myöskään olla syy olla liittymättä Natoon”.

En usko lainkaan puheisiin ”huonosta säästä”, jonka aikana ei ole syytä valmistella Nato-jäsenyyttä. Jos haluamme olla osa läntistä maailmaa, meidän on uskallettava tehdä päätös liittymisestä läntiseen sotilasliittoon.

Suomalaisilla on mahdollisuus ilmaista tahtonsa Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisesta suuntautumisesta itään tai länteen tulevissa eduskuntavaaleissa. Äänestäjän on mahdollista tehdä ratkaisu vain silloin, jos ehdokkaat kertovat reilusti ja avoimesti, mitä linjaa kannattavat.

Lähiaikoina ratkaistaan joutuuko Suomi jälleen Venäjän etupiiriin, vai pysyykö se tällä kertaa tiukasti osana länttä, mihin kytkeydyimme poliittisesti jo EU-jäsenyyden myötä.

Linkki Youtube-videoon: http://youtu.be/MPgyxgQJgrc

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu