Oikea koukku

Hiljainen enemmistö haluaa turvapaikkakaaoksen hallintaan - rajat kiinni!

Turvapaikkahakijakysymyksessä on aika ottaa järki käteen. Meillä on muodostumassa Suomessa hiljainen enemmistö, joka tiedostaa, etteivät Suomeen tulijat ole nyt kaikkein hädänalaisimpia sotaa pakenevia.

Tällä hiljaisella enemmistöllä on sosiaalinen omatunto. Se ei halua identifioitua rasisteiksi, joten se ei pidä kauheasti meteliä epäilyistään, peloistaan ja toivotuista ratkaisuista. Tämä hiljainen enemmistö ei halua myöskään identifioitua niihin, jotka heiluttelevat tervetuloa-kylttejä ja jotka ovat valmiita hyväksymään vaikka satoja tuhansia tulijoita ja miljardien menoja.

Hiljainen enemmistö kokee itsensä petetyksi, koska se on luottanut poliittiseen järjestelmään ja Euroopan unionin kykyyn lopulta ratkaista ongelmat. Tämä hiljainen enemmistö haluaa, että turvapaikanhakijoiden tulva ensin pysäytetään ja keskitytään sen jälkeen rakentamaan mekanismit, joilla voimme auttaa niitä, jotka oikeasti pakenevat sotaa.

Lapissa on eilen aloitettu rajatarkastukset laittoman maahanmuuton hillitsemiseksi. Tämä on ainoa oikea päätös, mutta valitettavasti se ei ratkaise koko ongelmaa. Holtiton turvapaikanhakijoiden tulva, jonka alle Suomikin on jäämässä, uhkaa upottaa alkuperäisen ajatuksen hätää kärsivien auttamisesta. Mikäli järjestelmämme uhkaa jumiutua turvapaikkaa ansaitsemattomien ihmisten papereiden käsittelyyn, on paikka tehdä koviakin päätöksiä.

Schengenin sopimuksesta väliaikaisesti irtautuminen on oikein, jos sillä välin saamme omat toimintamallimme kuntoon. Meidän ei kuitenkaan tule palata avoimiin rajoihin, jos muut EU-maat eivät noudata sopimuksia. Dublinin sopimuksen mukaan turvapaikanhakijan on rekisteröidyttävä siihen EU-maahan, johon ensimmäisenä saapuu. Ruotsista tulevien turvapaikanhakijoiden suhteen ei pitäisi olla epäselvyyttä. Jos ne tulevat rajan yli Ruotsista, niiden kuuluu Dublinin sopimuksen mukaisesti rekisteröityä Ruotsiin. Tästä tulee pitää kiinni.

Tulijat pitää pysäyttää rajalle ja tarpeen vaatiessa palauttaa Ruotsiin. Sääntöjen noudattamiseen ei ole paluuta ennen kuin jokainen EU-maa alkaa toimia samalla tavalla. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että Suomi hyväksyy jonkinlaisen epävirallisen taakanjaon Ruotsin kanssa, jossa Ruotsi voi lähettää turvapaikanhakijoita Suomeen. Tätä ei pidä hyväksyä.

Kovasti kohua saaneista syyrialaisista perheistä ei Lapissa näy juuri jälkiä. Tulijat ovat pääosin Irakista ja Somaliasta, joissa suurilla alueilla tilanne on suhteellisen vakaa. Näissä tapauksissa meillä pitää olla täysi valmius palautta hakijat lähtömaahansa. Meidän tulee auttaa hädänalaisia nyt ja tulevaisuudessa, mutta nykyinen kaaos uhkaa suistaa kaikki hyvätkin tavoitteet raiteiltaan.

Meidän on pakko pysäyttää kaaos jokaisessa EU-maassa omalla tavallaan. Suomessa rajan sulkeminen on mahdollista, ja sitä on kohtuullisen helppo kontrolloida, huomattavasti helpompi kuin esimerkiksi Saksan ja Itävallan välistä rajaa. Rajan sulkemisen jälkeen meidän on pyrittävä saavuttamaan eurooppalainen ratkaisu.

Turvapaikanhakijat on rekisteröitävä EU:n ulkorajoilla. Siihen meidän pitää olla valmiita laittamaan resursseja ja maksamaan siitä. Turvapaikkakeskuksia pitää luoda ulkorajojen lähialueille. Meillä pitää olla myös mekanismi, miten oikeasti hädänalaiset jaetaan EU-maiden kesken jokaisen maan kantokyky huomioon ottaen. EU suunnittelee niin sanottujen ”hotspottien” perustamista Italiaan ja Kreikkaan, mutta EU on tarpeettoman hidas. Siksi pitää tehdä myös kansallisia ratkaisuja. Frontexilla on järjestelmät valmiina, kunhan toiminnalle saadaan myös riittävä rahoitus.

Tarkoitus olisi, että keskuksissa haetaan turvapaikkaa EU:sta eikä yksittäisestä maasta. Italia ja Kreikka ovat ensimmäisiä maita, joihin tullaan. Rajat kiinni on väliaikainen ratkaisuni, kunnes EU:n ulkorajat saadaan valvontaan. Schengen ei toimi, elleivät ulkorajat pidä.

Lisäksi meidän pitää lisätä apua pakolaisleireille Syyrian naapurimaissa ja keskittyä pakolaisten ottamiseen suoraan leireiltä. Ihmissalakuljettajien bisnes pitää tuhota. Se onnistuu näillä askelilla. Lopulta meidän pitää olla eurooppalaisina myös valmiita hakemaan ratkaisuja sekä Syyrian sisällissotaan että Libyan tilanteeseen.

Eurooppalaisissa turvallisuuspolitiikan riskiskenaarioissa on vuosikymmenet puhuttu siitä, että kymmenien miljoonien ihmisten kansainvaellus erityisesti Afrikasta Eurooppaan voi jossain vaiheessa tulla mahdolliseksi ja riskiin pitäisi varautua, jotta se osattaisiin käsitellä hallitusti.

EI ole varauduttu, nyt on se yhdestoista hetki.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

23Suosittele

23 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Hiljainen enemmistö on hiljalleen ymmärtämässä, että Neuvostoliitto olikin hieno maa, siellä ei ollut pakolaisongelmaa?

Niin ikään kun Suomessa oli 1950- ja 1960-luvuilla vasemmistoenemmistöinen eduskunta, niin tänne ei kukaan vapaaehtoisesti halunnut muuttaa, vaikka oli kotimaassaan kuinka vainottu. Kun kokoomus oli Urho Kaleva Kekkosen käskystä oppositiossa, ei ollut turvapaikanhakijoita.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Muuttihan Iisakson sosiaalisihteeriksi Kolarin kuntaan, mutta Suomi karkotti takaisin Ruotsiin.

Suomi oli vielä silloin itsenäinen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Erinomaisen hyvä kirjoitus. Kiitos.

Varsinkin tämä kirjoituksesi osa
"Tulijat pitää pysäyttää rajalle ja tarpeen vaatiessa palauttaa Ruotsiin. Sääntöjen noudattamiseen ei ole paluuta ennen kuin jokainen EU-maa alkaa toimia samalla tavalla. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että Suomi hyväksyy jonkinlaisen epävirallisen taakanjaon Ruotsin kanssa, jossa Ruotsi voi lähettää turvapaikanhakijoita Suomeen. Tätä ei pidä hyväksyä."
kertoo myös omasta mielestäni kaiken sen minkä maamme hallituksen tulee ottaa vahvasti todesta, eikä hyväksyä Ruotsille kuuluvia kustannuksia meille veronmaksajille.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Onhan hieman omituista, että EU-johdon ja valtioiden ns. johtavien poliitiikkojen tasolla puhutaan laittomista maahantuljoista kuin kakarat hiekkalaatikolla: "Enhän minä, mutta kun nuo pojat", tai "nuo aloittivat...".

Viimeksi tänä aamuna Erkki Tuomioja käytti tätä "Cosi fan tutte" (Kaikkihan niin tekevät) -kieltä puoustellakseen esim. Ruotsin tai Tanskan toimia rekisteröimättömien ihmisten läpikulkumaana kohti Torniota

EU:n ja eri maiden päättäjien eväät on syöty, sillä yhtäkkiä monista on tullut niitä "todellisuudesta vieraantuneita populisteja ja rasisteja", joilla nimikkeillä he vain 4-5 vuotta sitten pilkkasivat ongelmien esille nostajia:
1) EU:n (komissio/ byrokratia) ja €uron toimimattomuus on nyt myönnetty ongelmaksi;
2) Hallitsematon maahanmuutto ja/tai kansainvaellus onkin nyt saatava padotuksi;
3) Vieraiden kulttuurien eri maihin valuva rikkaus onkin nyt iso ongelma;
4) EU:n uppoavan Titanicin komentosillalta huudetaan pelastusveneisiin pyrkiville jäsenmaille, kuten Slovakialle tai Unkarille: "Aiotteko jättää EU:n arvoyhteisön!?";
5) ja kesto-ongelmana Euroalueen talous- ja työttömyysluvut ovat edelleenkin ongelmallisia.

Tämän epäpätevämpää ja lyhytnäköisempää johtamista on vaikeata kuvitella. Suomen jo vuosia kädetöntä esittänyt maahanmuutovirasto voidaan liittää ns. asiantuntijaelimenä tähän jonoon.
a) Valtaa käyttävät vain suuret EU-maat;
b) Suomi kuolaa ja nettomaksaa saadakseen hyväksyntää ja alimpana
c) Nettosaajamaat ovat kuin ilotyttöjä, joiden on pakko tehdä, kuten sutenöörit määräävät.

Erikoinen arvoyhteisö...

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Jos raja laitetaan kiinni, kuten pitäisi, niin miten sitten pakolaiset palautetaan Ruotsiin?

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Miten olisi jos pakolaiset pantaisiin suomalaisiin busseihin rekisteröimättä ja kyyditettäisiin Ylitornion kautta Ruotsin puolelle Matarengiin ja myös Pellon kautta Ruotsi puolelle.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Olet ymmärtänyt tuon Dublinin sopimuksen väärin. Suomeen tulevat hakijat eivät ole (pääosin) hakeneet muualta turvapaikkaa ja sen takia Suomi on velvollinen tutkimaan hakemuksia.

Syyrialaiset hakijat hakeutuvat Saksaan ja Ruotsiin sen takia että heillä on paljon maanmiehiä ja toisaalta Ruotsi on ilmoittanut myöntävänsä turvapaikkaa kaikille suyrialaisille. Irakin tilanne on vaikea, ISIS vallanut osia, monet irakilaiset pakenivat sotaa Syyriaan (yli miljoonan verran) ja ovat nyt paenneet sieltä. Somaliankaan tilanne on rauhallisempi mutta sielläkin esiintyy aseellisia komflikteja ja ihmisoikeusrikkomuksia.

Kaikki varmaan samaa mieltä siitä että parasta olisi ettei kukaan joutuisi pakenemaan. Mutta pienehkö osa maailman pakolaista on jo Euroopassa ja heistä on huolehdittava. Sen lisäksi tarvitaan panostusta leireihin lähialueilla ja rauhan rakentamista.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Ei Ruotsilla ole mitään oikeutta tai velvollisuutta rekisteröidä ketään turvapaikanhakijaksi jos henkilö ei itse turvapaikkaa hae.

Ainoa raja joka vuotaa on schengenalueen ulkoraja. Ymmärrettävistä syistä: resurssit loppuvat ja asia on jätetty liikaa yksittäisten jäsenvaltioiden taakaksi. Eipä Suomikaan vastaavan suuruisesta ongelmasta kykenisi yksin selviytymään jos niin joskus käy.

En epäile etteikö unioni tässä tilanteessa tekisi oikeita johtapäätöksiä ja ulkorajavalvontaankin saada yhteistyötä ja taakanjakoa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tomi Ketolan kommentin mukaan siis Schengen- ja Dublin eivät toimi, tai niitä ei vain noudateta niiden alkuperäisen tarkoituksen mukaisella tavalla. Kysehän oli alunperin "EU-kansalaisten vapaasta liikkuvuudesta", jota nyt siisä väärinkäytetään.

Jos on seurannut unionin toimintaa, niin tämä sopimuksista piittaamattomuushan ei ole yllättävää: se on eräs EU:n peruspiirre. EU-arvoyhteisö noudattaa aivan liian harvoin arvojensa pohjalle laadittuja sopimuksia ja säädöksiä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Olen miettinyt sitä mihin perustuu se kun Ruotsi sanoo etteivät voi pakottaa ketään hakemaan sieltä turvapaikkaa. Ei tietenkään voi pakottaa, mutta Dublin sopimuksen mukaan on suoritettava maahantulo kontrolli/kirjautuminen maahan tullessa tällaisen tavanomaisesta poikkeavan liikehdinnän vuoksi ja jollei ole vaadittavia dokumentteja esittää eikä halua hakea turvapaikkaa, niin silloin Ruotsi on käännytysvelvollinen siihen maahan josta saapui.

Sitten taas Schengen asetuksen mukaan Ruotsin käsitellessä turvapaikka-anomukset ja antaen mahdollisesti oleskeluluvan on noilla luvan saaneilla sen jälkeen halutessaan mahdollisuus hakeutua myös Suomeen asumaan (vapaa liikkuvuus).

Näin olen itse sopimuksen ja asetuksen käsittänyt toimivan (olenkohan väärässä?). Nyt ovat maiden päämiehet päättäneet avattavan marraskuun alusta lukien Kreikkaan, Italiaan ainakin järjestelykeskukset, joissa kirjataan kaikki EU:n alueelle tulleet ja anomukset käsitellään jo noissa keskuksissa. Sieltä jo käännytetään ne jotka eivät saa kulkulupaa Schengen alueelle. Töllaiset keskukset olisi pitänyt avata jo kauan sitten, eikä päästää tilannetta hallitsemattomaan tilanteeseen.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Erinomainen kirjoitus! Kiitos Francis!

EU tulee ryhtymään todellisiin korjaaviin toimenpiteisiin vasta pakon edessä. Suomen tehtävä on nyt järjestää sitä pakkoa ja sulkea raja. Ruotsin on pakko seurata perässä ja rajat sulkeutuvat dominona. Vasta silloin on EU:lta odotettavissa oikeita ja konkreettisia ratkaisuja pakolaistulvaan.

Nyt on menossa turvapaikka-juoksukilpailu jossa juuri ne eniten apua tarvitsevat poljetaan tylysti jalkoihin.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

No sieltähän se tuli odotettu ja toivottu esitys:

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/117775-nyt-tuli-li...

Olen sitä mieltä että tuo olisi pitänyt tehdä jo paljon aiemmin, ja ihmetellyt niitä tahoja jotka meillä vastustaa kaikkea unioniin liittyvää. Tässä sitä maksetaan änkyröinnistä nyt laskua.

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen

Mutta taas eu jää puolitiehen. Nuo panostukset eivät riitä, kun mopo on jo karannut. Olet oikeassa siinä, että lisämaksua tulee, mutta tuolla ehdotuksella ei makseta vielä alkuperäistäkään. No, laitetaan sitten ensi kesänä katastrofin paisuessa nelinkertainen summa ja maksetaan pakolaisistta kymmenkertainen hinta sillä välin

http://villepaavolainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Se, mitä EU nyt joutuu tekemään, oli vielä jokin vuosi sitten "halpaa populismia ja rasisimia". Siksi tämä ottaa nyt niin luonnon päälle.
EU on jo rikkonut arvojaan uhatessaan eräitä suvereeneja valtioiita antamiensa tukien menetyksellä, "ellette toimi kuten me määräämme". Suvereniteetti ja subsidiariteetti menivät pesuveden mukana...

Pekka Heliste

Eihän nuo rajatarkastukset maahantuloa estä, virrasta vain poimitaan paperittomat tulijat rekisteröintiin ja vastaanottokeskuksiin

Eivät rajat ole kiinni vaan aukia ja tänne pääsee niin kuin ennenkin, tulijat ainoastaan rekisteröidään

Orpon mukaan tänä vuonna saattaa tulla jopa 50000 turvapaikanhakijaa eli kun nyt on tullut n 15000 niin 35000 tulee vielä lisää

Se tuskin kertoo sitä, että rajat ovat kiinni

Carron harrastaa Kokoomuksen propagandan jakoa

Elias Määttänen

"Ihmissalakuljettajien bisnes pitää tuhota"

Salakuljetuksen lisäksi turvapaikanhakijoihin liittyy muutakin bisnestä ja muutakin salaista.

SPR:ltä ja MV:lta saa todellista tietoa paljonko yhdestä vastaanottopaikasta maksetaan kokonaisuudessaan vastaanottokeskuksen omistajalle, etsiä kuin neulaa heinäsuovasta.

Turvapaikanhakijoiden käännytyslentojen kustannukset kasvavat suuren kysynnän takia vauhdilla ja nekin ovat lisäksi myös hyvin salaisia.

Pelkästää noin 600 perusteetta turvapaikkaa hakeneen albanialaisen palauttamiskulut takaisin Albaniaan charterlennoilla maksavat arviolta noin miljoonan. (Helsingin Sanomat uutisoi 22.9. käännytyskuluja käsitellessään artikkelissa esimerkkitapauksesta, jossa se kertoi elo- ja syyskuussa Poliisin järjestämästä lentomatkasta yhteensä 150 albanialaiselle turvapaikanhakijalle. Siihen tarvittiin kolme charterlentoa ja kuhunkin koneeseen viisikymmentä poliisia. Kokonaiskulut olivat noin 300 000 euroa). Lisäksi pitää laskea näiden noin 600 ylläpito Suomessa noin 6-12 kk:n ajan kaikkine henkilöstö ym- kuluineen.

Paljonko lisää velkaa Suomi joutuu ottamaan, jotta saadaan joskus maksettua, mitä tähän kaiken kaikkiaan palaa rahaa, jos tulijamäärät ovat vielä vuoden päästä 500/vrk. Eihän tällaisessa hommassa ole mitään järkeä, koko turvapaikkasysteemi on kestämätön ja vuotaa joka suuntaan. Näillekin miljoonille olisi oikeatakin käyttöä valtion perus- ja ydin tehtävien hoidossa.

Vuoden kuluttua, jos tulijamäärä on noin 500/vrk, tässä pyörii kaikkineen miljardin bisnes veronmaksajien piikkiin. Ei minkään maan talous kestä tälläistä. Ei ole mikään ihme, jos talous on kuralla ja leikkauksia joudutaan tekemään kun sakuljettajat, kiinteistösijoittajat ja tilauslenkoneiden omistajat käärivät valtion rahat taskuihinsa.

Yhä uusia yrittäjiä ilmaantuu koko ajan apajille. SPR selvittää hotellilaivan vuokraamista majoitustilaksi Varsinais-Suomessa. Laivathan on kuulema tehty majoitustarkoitukseen.

Parin vuoden ilminen asuminen kaikkine ilmaisine terveys-, paloturvallisuus-, poliisi-, ym. palveluineen jossakin hotellilaivassa eksoottisessa maassa ja sen jälkeen imainen paluulentolippu, jos turvapaikkaa tai oleskelulupaa ei tule, ei varmaan kuulosta hassummalta Irakista Suomeen maahantuloa suunnittelevien korvissa.

SPR se osaa vetää, ainakin lisää sosiaaliturvalla eläjiä maahan ja lopulta koko maan vararikkoon. Pääministerin asuntotarjos kalpenee tämän unelmakuvan rinnalla. Kreikkavakuudet ja takuudet on pikkujuttu tämän rinnalla.

Mitähän seuraavaksi. Ilmainen risteily ohjelmapalveluineen.

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/320026-pa...

https://www.suomenuutiset.fi/kaannytyslentojen-hin...

http://yle.fi/uutiset/turvapaikanhakijoille_etsita...

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

FMcC: "Meillä on muodostumassa Suomessa hiljainen enemmistö, joka tiedostaa, etteivät Suomeen tulijat ole nyt kaikkein hädänalaisimpia sotaa pakenevia."

Blogisti esittää, että "etteivät Suomeen tulijat ole nyt kaikkein..."

Tosiasia, erotukseksi blogistin mielipiteestä, kuitenkin on, että etteivät KAIKKI Suomeen tulijat ole nyt kaikkein..."

Näiden kahden välinen ero on kuin yö ja päivä, minkä kokoomuslainen britti tietoisesti unohtaa esittäessään ns. hiljaista enemmistöä, joka koostuu yhden kirjoittajan mielipiteestä.

Blogistilta demagogiaa, pyrkyä mennä ns. hiljaisen enemmistönsä otsaluun taa ja puhua suulla suuremmalla. Kaikkea mahdollista voidaan väärinkäyttää, ja siksi korostan majuskeleilla kirjoittamaani, jonka "hiljaisen enemmistön" McCarron tietoisesti ohittaa. McCarronin tapa on älyllisesti epärehellinen ja ala-arvoinen, vaan kukin tyylillään.

Kommentillani en tässä ota mitään kantaa maahanmuuttoon, vaan puutun yksinomaan blogistin erheelliseen väitteeseen. Mikään hyvä kun ei voi perustua älylliselle epärehellisyydelle.

Pekka Heliste

Kreikka kostaa EU:n muille maille kurjistamisensa.EU on vaatinut virkamiehistön vähentämistä ja näin on tehty, mutta silloin on vähennetty myös rajavartiointia ja maahanmuuttoviranomaisia.

Eik Kreikalla ole varaa turvapaikkahakemusten käsittelyyn eikä parin miljoonan ihmisen majoittamiseen

Niinpä Kreikalla ei ole muuta mahdollisuutta kuin vain päästää kaikki halukkaat läpi

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Eiks se teidän kokoomus juur nimenomaan rajat auki halua pitää?

Jani Räsänen

Sääliksi käy tätä maata.Entinen rauhallinen,turvallinen kotimaa tuhotaan hetkessä.Ei kuullosta maamme laulu enää isänmaalliselta eikä lippu edusta sitä mitä se on edustanut.Tämä vuosikymmen tullaan muistamaan emämunauksen aikana.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä marssi Muistojapohjolasta on paikallaan.

Käyttäjän EfeAltngediz kuva
Efe Altıngediz

"Hiljainen enemmistö"... Vähän niin kuin sanoisin, että "Spede Pasanen kertoi minulle kerran baarissa olevansa homo".

Mihin tämä hiljainen enemmistö -tilasto nyt perustuu?

Käyttäjän AnitaAnisNissinen kuva
Anita Nissinen

Eihän tässä uskalla enää mielipidettään sanoa kun heti on rasistin leima otsassa. Minulla on ystäviä ulkomaalaisissa ja sanotaanko nyt että kaiken värisissä roduissa, enkä ole koskaan ajatellut että se olisi haitta. Mutta nyt harmittaa tuo ihmistulva joka vyöryy rajojemme yli. Jos Suomessa olisikin kaikki hyvin ja sitä rahaa yllinkyllin ja kaikki muutkin asiat reilassa niin otettais vaikka miljoona ihmistä ,mutta näin ei ole.Olen myös huomannut että tämä pakolais porukka joka meille tulee , ei olekkaan niitä hädän alaisia ja köyhiä. Katselkaapas esim. nuorien miehien vaatetusta ja esim. hiuksia, ovat viimeisen päälle hyvin puettuja ja todella on tukka hyvin.... Luin jostain että Suomalaisten pitäisi olla hyvillään kun tulee työntekijöitä noista pakolaisista. Mihin työhön kiljaisen minä ,kun ei ole töitä omille porukoillekkaan... Sitten myös hiukan ihmettelen sitä että kun jotain esim. irakilaista haastatellaan niin kaikki on insinöörejä tai kirurkeja, onkohan näin? kuinka monta rikollista sieltä tulee,joilla voi olla vaikka mitä tunnollaan. Sanon vaan että ei olla oikeilla jäljillä, ensin olisi autettava omat asiat kuntoon ja sitten vasta muita. Sanotaanhan se jo lentokoneen turvaohjeissa ,että jos joutuu käyttämään happinaamareita niin ehdottomasti asennetaan oma naamari ensin ja sitten autetaan naapuria...

Käyttäjän EfeAltngediz kuva
Efe Altıngediz

Anita, kommenttiesi perusteella en leimaa sinua rasistiksi.
Kysymys: Saavatko sotaa paeta vain ne, joilla on rikkinäiset vaatteet ja toinen kenkä puuttuu? Hehän nimenomaan pakenevat sotaa, eivätkä tule rahan perässä. Kyllä hekin tarvitsevat sen majoituksen ja ruokaa ennen kuin pääsevät omatoimisesti uuden elämän alkuun.

Yleisesti:
Ymmärrän monen ihmisen huolen siitä, että onko seassa ns. "elintasopakolaisia" tai rikollisia? Voi olla, mutta voiko se olla kriteeri sille, ettei auteta niitä oikeasti hädänalaisia? Evätään apu tuhansilta apua tarvitsevilta vain siksi, että joukossa SAATTAA olla rikollisia.

Itse olen monissa keskusteluissa penännyt vuoropuhelua ilman yleistämistä. Minkään maan kulttuuriin eivät kuulu (joukko)raiskaukset saati mitkään muut rikokset. Samat ihmiset, jotka puhuvat afrikkalaisten tai muslimien raiskauskulttuurista ja siitä, että Suomessa voi maahanmuuttaja raiskata saamatta rangaistusta, muistavat mainita siitä, että miten Lähi-idän maissa varkailta katkaistaisiin käsi ja raiskaajilta vehkeet. Eikö juuri se, että ne kyseiset elimet katkaistaisiin, kerro siitä, että kyseiset rikokset eivät ole hyväksyttäviä asioita, ja täten myöskään osa heidän kulttuuriaan.

Moneen otteeseen on kyselty, että miksi monet pakolaisista ovat nuoria miehiä, vähintään yhtä moneen otteeseen on uutisoitu tai kommentoitu, että usein perheet ovat lähettäneet nuoren miehen edeltä sitä vaikeaa ja vaarallista reittiä, jotta myöhemmin muu perhe pääsisi yhdistämisen kautta turvallisemmalla tavalla turvaan.
Älypuhelimia ihmetellään edelleen. Niiden sometoiminnot ja karttapalvelut ovat elintärkeä tapa löytää reittinsä vieraissa maissa ja lähettää ja saada viestejä, varoituksia ja/tai neuvoja reitin varrelle.

Suvakeiksi haukutaan liian helposti, rasistiksi yhtä helposti.
Yleistäminen PITÄÄ jättää näistä keskusteluista pois.

Toimituksen poiminnat