Oikea koukku

Maahanmuuttoviraston johtaja johtaa harhaan - Dublin edellyttää palauttamista

Uusi Suomi kertoi eilen uutisessaan maahanmuuttoviraston Dublin-yksikön johtajan Kukka Krügerin näkemyksistä turvapaikanhakijoiden palauttamiseen liittyen. Krüger oli sanonut Ylelle, että käännytys on vain mahdollista, jos turvapaikanhakijalla on merkkejä siteistä toiseen Dublin-maahan.

Sen sijaan hän jättää mainitsematta sen, että jos mikään näistä kriteereistä ei toteudu, ”turvapaikkahakemuksen käsittely kuuluu sille jäsenvaltiolle, jonka kautta on tullut Suomeen” kuten Maahanmuuttoviraston nettisivuilta voi käydä lukemassa.

Kukka Krüger luettelee kriteerit, mutta toisin kuin jutusta voi ymmärtää, ne eivät ole kaikki samanaikaisesti voimassa. Ensinnäkin selvitetään, onko tulijalla perheenjäseniä maassa. Tavoitteena on se, että hakijat pääsevät siihen maahan, jossa jo valmiiksi perhettä on. Siis jos hakijalla on Suomessa perhettä, hakemus käsitellään Suomessa. Toiseksi selvitetään, onko jokin toinen maa myöntänyt oleskeluluvan tai viisumin. Jos on, hakija palautetaan sellaiseen maahan. Kolmanneksi selvitetään, onko hakija hakenut turvapaikkaa jossain toisessa maassa. Hakija ohjataan siihen maahan, jos hän on jo rekisteröitynyt.

Mutta olennaisinta palauttamisen kannalta on se, että jos hakija on tullut todistetusti jonkun toisen EU-maan kautta, tämän toisen EU-maan on käsiteltävä hakemus. Tämä on keskeinen idea Dublin-menettelyssä, jotta niin sanotulta "turvapaikkashoppailulta" vältyttäisiin. Se perustuu Euroopan unionin niin sanotun Dublin III-astuksen kolmannen luvun 13. momentin 1. artiklaan

Jos tämän asetuksen 22 artiklan 3 kohdassa mainituissa kahdessa luettelossa selostettujen todisteiden tai aihetodisteiden, myös asetuksessa (EU) N:o 603/2013 tarkoitettujen tietojen, perusteella voidaan todeta, että hakija on ylittänyt jäsenvaltion rajan luvattomasti maitse, meritse tai lentoteitse kolmannesta maasta käsin, on kansainvälistä suojelua koskevan hakemuksen käsittelystä vastuussa se jäsenvaltio, johon hän on tällä tavoin tullut. Tämä vastuu päättyy 12 kuukauden kuluttua päivästä, jona luvaton rajan ylittäminen tapahtui.

Jos hakija kertoo tulleensa esimerkiksi Ruotsin kautta, Dublin-menettelyn nojalla hakija pitää palauttaa Ruotsiin.

Välttämättä Suomeen pyrkivä hakija ei kerro tulleensa Ruotsin kautta, vaan sanoo esimerkiksi, että on tullut ihmissalakuljettajien rekka-autossa ja tämä on ensimmäinen maa, johon hän on saapunut. Kun rajalla turvapaikanhakijat kävelevät Ruotsin ja Suomen välisen rajan yli, ei pitäisi olla ongelmaa osoittaa, että Ruotsi on kauttakulkumaa.

Jos raja väliaikaisesti suljetaan, ei rajaa valvovilla viranomaisilla pitäisi olla mitään velvollisuutta ottaa turvapaikkahakemusta vastaan, jos hakija tulee Ruotsista.

Säännöistä ei muutenkaan pidetä kiinni.

Turvapaikanhakijoita opastetaan uutistietojen mukaan eri maissa auliisti juniin ja busseihin, jotka menevät toisiin maihin.

Jos Suomi alkaisi palauttaa ne ihmiset Ruotsiin, joiden hakemukset Dublin-sääntöjen mukaan kuuluisi käsitellä Ruotsissa (tai jossain aiemmassa kauttakulkumaassa), Suomi ainoastaan noudattaisi sääntöjä.

Tavitaan johtajuutta

Ei kriisitilanteessa tarkastella sääntökirjaa suurennuslasilla, kun kukaan muukaan ei sääntöjä noudata.

Silloin pitää tehdä pikaisia johtopäätöksiä ja ratkaisuja. Tilanne vaatisi johtajuutta kaikissa Euroopan maissa.

Miksei Suomi voisi olla sellainen maa, josta johtajuutta ja päättäväisyyttä löytyisi?

Edelleen olen sitä mieltä, että eurooppalaisella tasolla kyllä kuunneltaisiin herkemmällä korvalla niitä maita, joista johtajuutta löytyy. Turvapaikanhakijatulvan ratkaisu kun voi ainoastaan olla eurooppalainen.

Kuten edellisessä blogissani kirjoitin, EU:n ulkorajoista pitää tehdä pitävät. Ulkorajoille on perustettava turvapaikanhakijakeskuksia, joissa tulijat rekisteröidään. Tähän eurooppalaiset viranomaiset tarvitsevat myös rahallisia panostuksia. Lopulta myönteisen päätöksen saaneet jaetaan EU-maihin niiden kantokyvyn mukaan. Samaan aikaan myös Syyrian naapurimaat tarvitsevat tukea useampien miljoonien syyrialaispakolaisten auttamiseksi. Lopulta EU:n pitää yhtenäisellä äänellä hakea ratkaisua Syyrian ja Libyankin kriiseihin.

Hiljainen enemmistö kyllä haluaa auttaa niitä, jotka pakenevat sotaa, mutta jos suuri osa tulee turvallisilta alueilta (kuten Somaliasta), auttamisen idea katoaa. Syyrialaisia sotaa pakenevia ei ole Suomeen ilmaantunut kuin muutama sata, kun turvapaikanhakijoiden tulva on tänä vuonna paisumassa pääministeri Juha Sipilänkin mukaan yli 50 000:en.

Hiljainen enemmistö tiedostaa tämän ja on siksi pettynyt, että ihmisille on alun perin annettu vääränlainen kuva.

Pettymys tämä on ollut myös minulle.

Olen Lahdessa kaupunginvaltuustossa puolustanut syyrialaisten pakolaisten vastaanottamista. Minusta Bashar al-Assadin ja Isisin samanaikaisesti suorittamaa kansanmurhaa pakenevia ihmisiä pitää auttaa, mutta se ei tuo velvollisuutta auttaa kaikkialta maailmasta paremman elintason perässä tulevia.

Olen myös sitä mieltä, että paremman elintason perässä muuttaminen on hyväksyttävä syy, mutta silloin yhteiskunnassa pitäisi olla työtä, mitä tarjota. Puheenvuorot siitä, miten turvapaikanhakijoiden tulva ratkaisisi Suomen kestävyysvajeen ovat absurdeja.

Siirtolaisuus helpottaa Suomen kestävyysvajetta, mikäli meidän työmarkkinajärjestöt ovat maksimaalisen joustavia ja kaiken matalapalkkatyön teettäminen on kannattavaa. Niin kauan kuin järjestelmämme on jäykkä, turvapaikkaprosessin kautta Suomeen tulleiden työllisyysaste pysyy jossain alle 20 prosentin tietämillä kuten nykyään. Se tarkoittaa, että tulijat päinvastoin rasittavat Suomen julkista taloutta, koska suurin osa pysyy elätettävinä.

Pitää hyväksyä se, että humanitaarinen siirtolaisuus ja pakolaisuus ovat auttamista, mikä maksaa, mutta emme me voi tarjota apua kuin korkeintaan osalle niistä, jotka apua todella tarvitsevat. Olen sitä mieltä, että niille, jotka Suomesta turvapaikan saavat, pitää tarjota entistä paremmat työllistymisen ja kotoutumisen edellytykset. Hallituksen esitykset oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden sosiaaliturvan tiukentamiseksi ja kotouttamisen parantamiseksi ovat hyviä.

Kuitenkin vasta sitten, kun Suomen työmarkkinat on laitettu kuntoon, on aika toivottaa tervetulleiksi työn perässä Suomeen tulevat siirtolaiset. Silloin siitä voi olla jotain apuakin kestävyysvajeen hoitamiseen.

Sosiaaliturvan perässä Suomeen muuttavia ei kannata toivottaa tervetulleiksi.

PS. Kotikaupunkiini Lahteen ollaan perustamassa hätämajoituspistetta entisen Hennalan varuskunnan tiloihin. Minusta on ymmärrettävää ja hyväksyttävää, että Suomen sisällä pyritään samaan hallintaan turvapaikanhakijoiden tulva, ja jonnekin ihmiset pitää yöksi majoittaa. Tällaisista päätöksistä pitäisi tosin tiedottaa kaupunkia. Itse sain lukea päätöksestä lehdestä, vaikka olettaisin, että tieto kulkisi edes kaupunginvaltuuston varapuheenjohtajalle. Se ei kuitenkaan ole olennaista. Olennaisinta on se, että asukkaat ja kansalaistet tietävät, mitä tapahtuu, koska jos päätöksiä tehdään kansalaisten selän takana, millekään toiminnalle ei enää tule hyväksyntää. Me olemme sentään demokratia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

"Miksei Suomi voisi olla sellainen maa, josta johtajuutta ja päättäväisyyttä löytyisi?"

Jos noudatettaisiin sääntöjä, niin kuin Unkari tekee, oltaisiin kai pahiksia, niin kuin Unkari on.

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Johtajuudella, palautuksilla ja nopealla käsittelyllä tämäkin ongelma selvitettäisiin hetkessä. Nyt ilmeisesti joku taho antaa väärää tietoa ministereille, toivottavasti ei maahanmuuttovirkamiehet, Sipilä kun on muutoin ollut suhteellisen jämäkkä mutta tässä asiassa täysin munaton.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tuossa ykkösmomentissahan sanotaan, että TP-hakemus pitää käsitellä maassa johon hakija on tullut.
Dublin II sopimuksen tarkennuksen tavoitteena on välttää hakijoiden pompottelu maasta toiseen.
Joka tapauksessa Dublinin sopimus ei toimi tässä tilanteessa. Unkari yritti sulkea EU:n ulkorajan piikkilankaaidoilla, poliisivoimin ja väkivalloin. Se ei toiminut, vaan pakolaisia kuljetettiin eteenpäin tai vietiin leireille.

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

Aivan oikein. Suomeen Ruotsin kautta tuleva turvapaikanhakija on ylittänyt ensin Ruotsin rajan, joten Ruotsin on käsiteltävä hakemus. Siis sen Dublin-valtion, johon turvapaikanhakija on kolmannesta (ei-dublin) maasta tullut, on käsiteltävä turvapaikkahakemus.
Suomesta katsottuna tämä maa on Ruotsi. Ruotsi voi taas pistää pallon eteenpäin, jos voivat osoittaa turvapikanhakijan tulleen Ruotsiin jonkun Dublin-valtion kautta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Juuri tällaisen pallottelun välttäminen oli Dublin kakkosen tavoite.
Nykyisen hallitsemattoman tilanteen eräs syy on että EU-maat ovat välttäneet vastuunsa Dublin-sopimukseen vedoten.

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen Vastaus kommenttiin #13

Juuri näin. Turvapaikanhakijat on siis käsiteltävä ennen Suomea, että heitä ei tarvitse pallotella eestaas.
Jokainen maa kun noudattaa sopimuksia, niin ketään ei tarvitse pallotella minnekään.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #27
Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen Vastaus kommenttiin #31

Ei sitä Unkarille tarvitse kertoa. Hehän juuri pyrkivät noudattamaan sopimuksia ja edellyttävät turvapaikanhakijoiden jättävän hakemuksen Unkarin rajalla - jos ei hakemusta ei pääsyä maahan ilman Schengen-viisumia.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #35

Niinpä yrittivät siinä onnistumatta.

Hannes Säkkijärvi Vastaus kommenttiin #35

Mitä sanoi blogistin puoluetoveri Unkarista, joka päätti, että he rekisteröi maahan saapuneet. Sisäministeri Orpo. -"Unkari ei kuulu minun eurooppaani".
Unkarilaiset varmaan lukevat tämän siten, että suomalaiseksi itseään kutsuva sisäministeri puuttuu suvereenin valtion suvereenisti kaikkien maailman sopimusten nojalla heille itselleen kuuluviin asioihin. Ja aamulla Erkki "ikirouta" Tuomioja sitten pelkää kuvaa, mikä Suomesta jäi, kun äänestettiin tyhjää. No kuva on just se. Tyhjää täynnä koko hallitus, viimeistä "erityisavustajaa myöden".

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #38

Onko Orpo todella sanonut jotain noin törppöä?!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #39

Tuskin, sillä haulla ei löydy Orpon lausuntoa Unkarista.

Linkkiä ei taida olla.

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

Onko Suomesta annettu ymmärtää, että Ruotsin kautta tulleet tullaan palauttamaan Dublin-sopimuksen perusteella Ruotsiin, vai mistä nyt oikein tuulee?

http://yle.fi/uutiset/ruotsalaislehti_tukholman_po...

"Tukholman poliisi alkaa edellyttää turvapaikkahakemusta Tukholmaan tulleilta pakolaisilta ja siirtolaisilta. Ne, jotka eivät jätä hakemusta, voidaan pidättää odottamaan mahdollista maasta poistamista, kirjoittaa Dagens Nyheter -lehti. Sen arvion mukaan päätös voi laajeta myös muualle Ruotsiin.

– Oikeudellisesti tilanne on sellainen, että ellei hae turvapaikkaa, on laittomasti maassa, perustelee poliisitarkastaja Kristin Sylten. "

Tuon pitäisi automaattisesti koskea koko Ruotsia, mutta onhan se edes alku.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ruotsin kapasiteetti ottaa vastaan turvapaikanhakijoita alkanee olla täynnä, uutisten mukaan sinne tuli viime viikolla 6400.

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

Siis Ruotsiin tuli väkilukuun verrattuna suurin piirtein saman verran kuin Suomeenkin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #9

Niin no, tilanne 9.9.:

Suomeen on saapunut tänä vuonna noin 8 200 turvapaikanhakijaa.

Suomen määrät ovat yhä pieniä verrattuna Ruotsiin, jonne turvapaikanhakijoita on tullut jo yli 50 000.

Ja viime vuodelta luvut olivat Ruotsi 75 000, Suomi yli 3000.

http://www.sss.fi/2015/09/suomeen-tullut-tana-vuon...

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi Vastaus kommenttiin #12

Me emme kehuskele olevamme "maailmanparannuksen suurvalta".

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen Vastaus kommenttiin #12

Suomeen tulee n.3000 hakijaa viikossa ja Ruotsiin vajaat 7000, joten tällä hetkellä ollaan aika tasoissa. Ruotsiin on toki aikasemmin tullut huomattavasti enemmän turvapaikanhakijoita.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #12

Noinhan sitä voi esittää muunnettua totuutta valikoimalla rinnastuskelvottomia lukuja. Sitä paitsi tuo luku 8200 on jo vanhentunut. Kaikkiaan maahan oli eiliseen 23.9. mennessä saapunut tänä vuonna lähes 14 300 turvapaikanhakijaa.

Oikea tapa on tietysti vertailla tuoreita, tämän hetken tilannetta kuvaavia tietoja.
Viime viikolla turvapaikkaa haki Maahanmuuttoviraston mukaan yhteensä yli 2 800 ihmistä. Tämä on se luku, johon tuota Ruotsin 6 400 tulijaa/viikko pitää verrata.

Alkuvuoden luvuilla leikkiminen on suunnilleen sama kun tulvan alle jääneen alueen asukkaille yrittäisi todistella, että "Ei täällä mitään tulvaa ole. Alkuvuoden virtaamathan ovat aivan vähäisiä".

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Luulisin, että maiden välillä käydään neuvotteluja strategioista hallita maahantulotulvaa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Maahanmuuttovirasto kuten Rajavartiolaitoskin kuuluvat kokoomusministeri Orpon vastuulle, tosin vastuu ei näy toimivan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #17

Eihän se Orpo sentään itse näistä asioista päättää.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #22

Margareta, onko ministerin päätösvalta siirretty johonkin muualla Orpon tapauksessa ja ministerivastuulaki hänen osaltaan kumottu ?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #17

Miten niin ei toimi, Suomessa näyttää olevan tällä hetkellä EU:n tehokkain rajavalvonta turvapaikanhakijoiden suhteen.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #42

Seija, onko mielestäsi "tehokkain rajavalvontamme" sitten mainostamisen arvoinen, jos tulijoita tarkastetaan pistotarkastuksin ja tulijat jäävät kirjaamatta rajalla.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Dublin-sopimuksen yksi tavoitehan oli välttää turvapaikanhakijoiden pallottelua eri maiden välillä. Jos rekisteröimättömät pakolaiset käännytettäisiin jo rajalla se johtaisi juuri siihen, sillä mikä estää Ruotsia tekemästä samaa? Ketju jatkuu sitten aina Välimerelle saakka.

Lyhyesti; hakiajt halutaan lykätä muiden maiden käsiteltäviksi, sen sijaan että itse keksittäisiin ratkaisu.

Sitä paitsi Saksa tosiaan hautasi Dublinin jo viime kuussa.

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/g...

"Sosiaaliturvan perässä Suomeen muuttavia ei kannata toivottaa tervetulleiksi."

Ja tämä on edelleen vain populistinen heitto.

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

"Lyhyesti; hakiajt halutaan lykätä muiden maiden käsiteltäviksi, sen sijaan että itse keksittäisiin ratkaisu. "

Niin, tätähän se esim. Ruotsi tekee koko ajan kun se ohjaa turvapaikanhakijoita Suomeen.

"Sitä paitsi Saksa tosiaan hautasi Dublinin jo viime kuussa."

Saksa hautasi mitä hautasi. Ei se kuitenkaan muiden puolesta sitä pysty tekemään. Ainakaan vielä.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Virallinen Ruotsi ei ohjaa Suomeen ketään, eivätkä turvapaikanhakijat ole kaikki hakemassa turvapaikkaa Ruotsista.

Suomen täytyy olla hyvä, kun tänne on tulijoita.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #14

Suomen viranomaiset hyväksyvät bussikuljetukset rajatarkastukseen. Helpottaa tullitarkastuksen suorittamista.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #16

Milloin sinulle selviää, että raja-ja tullitarkastus ovat täysin eriasioita ?

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen Vastaus kommenttiin #14

Turvapaikanhakijat, jotka eivät hae turvapaikkaa Ruotsista ovat siellä laittomasti ja siten Ruotsin poliisin on puututtava asiaan.
http://yle.fi/uutiset/ruotsalaislehti_tukholman_po...
"Oikeudellisesti tilanne on sellainen, että ellei hae turvapaikkaa, on laittomasti maassa, perustelee poliisitarkastaja Kristin Sylten."

Dublin-sopimuksen tarkoitus on juuri se, että turvapaikanhakijat eivät voi vapaasti valita mistä hakevat turvapaikka.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ruotsi ottaa vastaan kaikki turvapaikkahakemukset sanoi ministeri vastauksena Soinin väittämiin.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #18

Olin ymmärtänyt etteivät kaikki hae turvapaikkaa Ruotsista vaan jatkavat eteenpäin.

Ja toisesta kommentistasi: tarkoitiko sanoa busseja tarkastettavan rajalla?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #21

Tarkoitin, ettei syytetä bussikuskeja laittomasta kuljetuksesta maahan. Ennenhän turvapaikanhakijat joutuivat kävelemään rajan yli.
Niinhän se ruotsalainen ministeri (jonka nimeä en muista) sanoi; ei voida pakottaa ihmisiä hakemaan turvapaikkaa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #21

Ja tätähän Ruotsin viranomaiset eivät juuri saa tehdä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #32

Tarkoitatko pakottaa ihmisiä hakemaan turvapaikkaa? Aikovat kuitenkin ottaa kiinni laittomia maahantulijoita. Tukholman aluella painavat lentolehtiä eri kielellä jossa selvitetään vallitsevaa lainsäädäntöä. Poliisiryhmän johtaja toivoi poliittislta päättäjiltä linjausta.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #33

Jos ihminen tulee paperitta maahan eikä ilmoittaudu turvapaikanhakijaksi tai kuulu pakolaiskiintöönkään, eikö hän silloin ole laittomasti maassa?
Ainakin monen kiittelemässä siirtolaisuuden perusmaassa, Yhdysvalloissa, voidaan käännyttää jo rajalla, jos pelkkä viisumi on väärä suhteessa siihen, mitä ihminen aikoo tehdä. Esim. tulet turistiviisumilla, vaikka aiot mennä töihin ja "piiloutua siirtolaiseksi".

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #40

Ilman papereita on laittomasti maassa, ellei ole ilmoittautunut turvapaikanhakijaksi, siihenhän perustuukin Tukholman poliisin muuttunut toimintaa. Aikasemmin ovat poliisijohtajan mukaan priorisoineet neuvontatehtäviä ja yksin tulleista lapsista huolehtiminen.
Rajalla ei voi käännyttää turvapaikanhakijaksi ilmoittautunut.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Johtajuutta? Mitkäs puolueet siellä hallistuksessa ovat?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Näissä asioissa johtajuus on onneksi viisampien käsissä kuin ministereiden.
Torniossa organinisoitu rajatarkastus ja järjestelykeskus on esimerkillistä
viranomaisten yhteistyötä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Margareta, tosi suora arvostelu ministereidemme absoluuttisesta tietimättömyydestä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #44

Ei sentään absoluuttista tietämättömyyttä, mutta ei heidän tarvitsekaan paljon tietää kun tiedot tarjotaan valmiiksi. Mutta hieman arvostelukykyä voisi toivoa, ettei menisivät pilamaan maan mainetta kuten Soini ja Orpo.

Marko Parkkola

Tiedoksi. Näistä valehtelevista viranomaisista ja virkamiehistä voi tehdä kanteluja eduskunnan oikeusasiamiehelle tai oikeuskanslerille. Ei ne kantelut johda monesti mihinkään, mutta ehkä joskus joku verorahoilla loisiva virkamies saa vielä näpeilleen.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Joutuu ainakin antamaan selityksen josta ei saa mitää rahallista korvausta.

Pankaahan kanteluilla lunta tupaan ja jäitä postuaan.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

"Silloin pitää tehdä pikaisia johtopäätöksiä ja ratkaisuja. Tilanne vaatisi johtajuutta kaikissa Euroopan maissa.

Miksei Suomi voisi olla sellainen maa, josta johtajuutta ja päättäväisyyttä löytyisi?"

Siinä pitäisi kai olla eri mieltä Merkelin Saksan ja myös Junckerin kanssa. Mikä muuten varmasti olisi hyvä teko koko Euroopalle.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Schengen ja Dublinin sopimukset muodostavat yhdessä ristiriitaisen sääntökokoelman jota ei voi johdonmukaisesti soveltaa käytäntöön.
Varsinkaan tällaisessa muuttoruuhkatilanteessa.

Toimituksen poiminnat